Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeswijze. De osteopaat werkt alleen met zijn handen en maakt geen gebruik van apparaten, machines, injecties en dergelijke. Het lichaam heeft een zeer groot eigen herstelvermogen. Vele klachten herstellen (gelukkig) spontaan. Gebeurt dit niet dan is er iets gaande dat het natuurlijke herstelproces belemmert. De osteopaat gaat op zoek om deze belemmering weg te nemen zodat het natuurlijk herstelproces zijn werk weer kan doen.


De osteopathie richt zich voor de behandeling van een patiënt op drie aandachtsgebieden. Als eerste het bewegingsapparaat, ofwel de wervelkolom en andere botten, gewrichten, spieren en banden. Als tweede het ophangsysteem (de fascie) van de organen met de daarin gelegen bloedvaten en het lymfestelsel en als derde het craniosacrale systeem. Het craniosacrale systeem wil zeggen de schedelbotten en het zenuwstelsel vanaf de schedel tot aan het heiligbeen en het stuitje. Deze drie systemen van het lichaam zijn zeer nauw met elkaar verbonden en elk onderdeel heeft veel invloed op het functioneren van de andere twee onderdelen.


De osteopaat onderzoekt de systemen met name op beweeglijkheid van alle structuren. Een verlies van beweeglijkheid en souplesse kan leiden tot klachten. Herstel van de beweeglijkheid leidt tot ontspanning en herstel van de doorbloeding. Hierdoor kan het natuurlijk genezingsproces van het lichaam weer op gang komen. De grote invloed van de drie systemen op elkaar is ook de reden waarom een osteopaat alle drie systemen onderzoekt als een patiënt met klachten komt. Een klacht in de rug kan ontstaan in de rug, maar ook in de voet, de buik, de schedel, etcetera. Lokale behandeling van de klacht is belangrijk maar ook behandeling van de oorzaak van de klacht is belangrijk. Het niet opsporen en behandelen van de oorzaak van de klacht leidt regelmatig tot het terugkeren van de klacht. Met deze aanpak onderscheidt de osteopathie zich van vele andere geneeswijzen.


De aard van de behandeling is afhankelijk van de structuren die behandeld moeten worden. Het kan variëren van zeer subtiele technieken aan de schedel tot intensievere technieken zoals manipulatie om bijvoorbeeld een geblokkeerde wervel los te maken.